Meslek hayatının bir bölümünde tüm doktorlar 657 sayılı kanuna bağlı olarak memuriyet statüsünde çalışırlar. Bu esnada ortaya çıkan kimi durumlar neticesinde istifa etmek gerekebilir.
Bu yazının içeriğinde 657 sayılı devlet memurları kanununa bağlı olarak çalışan hekimlerin usulüne uygun olarak istifa etme sürecini ve 657’ye bağlı doktor istifası için örnek istifa dilekçelerini bulabilirsiniz.
Yılların emeğinden sonra ulaştığınız Hekimlik mesleğinden bazen çekilmeniz gerekebilir. 657’ye bağlı bir hekimseniz istifa için önünüzde iki seçenek vardır; usullü istifa veya usulsüz istifa.
Bu yazının içeriğinde memur hekimlerin usulüne uygun olarak istifalarını öğreniyor olacağız. DHY Rehberi‘nde yer alan İstifa & İstifa Dilekçeleri kategorisinde diğer istifa türlerine ait içerikleri bulabilirisiniz.
657 sayılı devlet memurları kanunun 20. maddesi memuriyetten istifa edebilmeyi ifade etmektedir. İlgili kanun maddesi şu şekildedir:
Çekilme:
Madde 20 – Devlet memurları, bu kanunda belirtilen esaslara göre memurluktan çekilebilirler.
657 Sayılı Kanun - MADDE 20
Yukarıdaki kanun maddesi sadece memurluktan çekilebilmenin yasal açıdan mümkün olduğunu ifade etmektedir. Kanundaki belirtilen esas maddeler ise 657 sayılı devlet memurları kanunun 94.maddesinde yer almaktadır.
657 sayılı devlet memurları kanunun 94.maddesi şu şekildedir:
Çekilme:
Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir. (Ek hüküm: 31/7/1970 – 1327/75 md.) Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır. Çekilmek isteyen memur yerine atanan kimsenin gelmesine veya çekilme isteğinin kabulüne kadar görevine devam eder. Yerine atanan kimse bir aya kadar gelmediği veya yerine bir vekil atanmadığı takdirde, üstüne haber vererek görevini bırakabilir. Olağanüstü mazeretle çekilenler, üstüne haber vermek şartıyla bir ay kaydına tabi değildirler.
657 Sayılı Kanun - MADDE 94
Yukarıdaki kanun maddesi ışığında şu çıkarımlarda bulunabiliriz:
İlgili yasal maddeler ışığında konuları değerlendirdiğimizde pek çok soru işareti çözüme kavuşuyor. Kurumların neden bir aya kadar bekletebildiği, bazı hekimlerin nasıl hızlıca istifa edebildiği gibi detaylar işte bu satırlarda saklı.
İstifanın detaylarını öğrendikten sonra usulüne uygun istifa sürecine geçiş yapabiliriz. İstifa etmenin aşamalarını maddeler halinde görelim:
Bir aylık sürede istifa dilekçenize yanıt gelmemişse bile, bir ayın dolduğu gün yeni bir dilekçe yazarak ilgili kanun maddesini göstererek görevi bıraktığınızı beyan edebilirsiniz. Bu durumdaki istifanız da usulüne uygundur, sadece kurum üzerine düşeni yapmamıştır.
Bu noktada vereceğimiz son bilgi istifanızın başlangıç tarihinin ne zaman olacağıdır. İstifanızın başladığı tarih kurumunuzdan ayrılış yaptığınız tarihtir, dilekçe verdiğiniz tarih değildir.
İstifayı bu kadar detaylı şekilde açıkladıktan sonra kurumunuza verebileceğiniz istifa dilekçesi örneğine geçebiliriz.
Aşağıda iki adet dilekçe örneği bulunmaktadır (ilki herkes için ortak, ikincisi olur da bir ay sonra istifa dilekçesine yanıt gelmezse verilecek dilekçe). Dilekçe örneğinden hemen sonra verdiğimiz bağlantıda ilgili dilekçenin PDF örneğine ulaşabilir ve indirebilirsiniz.
Dilekçeyi kendi bilgilerinize ve kurum bilgilerinize göre düzenlemelisiniz. Bu düzenlemeyi bilgisayarda yapabileceğiniz gibi elle yazarak da yapabilirsiniz. (İstifa dilekçeleri prosedür olarak elle yazılır ve ıslak imzalıdır.)
Devlet memuru olarak (657’ye bağlı) çalışan hekimler aşağıdaki istifa dilekçesini usulüne uygun istifa süreçlerinde kullanabilirler.
SAĞLIK BAKANLIĞI
………………. Devlet Hastanesi Başhekimliği’ne…………………………….. TC kimlik no’lu, …………………… sicil numarası ile ……………………………………………………. Hastanesinde devlet hizmeti yükümlüsü olarak çalışan Dr. …………………… ………………. ‘yım.
……./……./……. tarihinde başladığım görevimden “657 sayılı devlet memurları kanununun 20. ve 94. maddelerinde çekilme başlığı altında belirtilen ilgili maddelerine istinaden” …../…./…. tarihi itibariyle memuriyet görevimden (usulüne uygun olarak) istifa ettiğimi bilgilerinize sunarım.Gereğinin yapılmasını arz ederim.
İstifa Dilekçesi Örneği
Yukarıdaki dilekçe örneği bir şablondur, kendi durumunuza uygun şekilde özelleştirmelisiniz. DHY yükümlüsü değilseniz ilgili ibareyi kaldırabilirsiniz, hastanede değil de 112/komuta/TSM/İSM gibi birimlerde çalışıyorsanız dilekçeyi ilgili birime göre düzenlemelisiniz.
Yukarıdaki dilekçe örneğinin tam düzenlemiş PDF halini buradan ve word dosyası halini buradan indirebilirsiniz.
Yukarıdaki dilekçe örneğine benzer şekilde istifa dilekçenizi verdikten sonra istifa süreciniz başlamış oluyor. Çoğu kurum kanundaki 1 aylık süreyi kullanarak istifa kabulünü/işlemini bekletiyor, en son izin veriyor.
Nadiren de olsa bazı kurumlar 1 aylık sürede cevap veremeyebilir. Bu durumda yasanın size sunduğu hakkı kullanarak ikinci dilekçeyi düzenleyebilir ve görevinizden ayrılabilirsiniz.
SAĞLIK BAKANLIĞI
………………. Devlet Hastanesi Başhekimliği’ne…………………………….. TC kimlik no’lu, …………………… sicil numarası ile ……………………………………………………. Hastanesinde devlet hizmeti yükümlüsü olarak çalışan Dr. …………………… ………………. ‘yım.
……./……./……. tarihinde başladığım görevimden “657 sayılı devlet memurları kanununun 20. ve 94. maddelerinde çekilme başlığı altında belirtilen ilgili maddelerine istinaden” ……./……./……. tarihinde memuriyet görevimden (usulüne uygun olarak) istifa ettiğimi bildiren dilekçeyi sundum.
657 sayılı devlet memurları kanununun 94.maddesinde yer alan ilgili maddeye istinaden, istifa dilekçemi vermemle başlayan bir aylık cevap/işlem süresi tamamlandığı için devlet memurluğundan bugün itibariyle ayrılıyorum
İlişiğimin kesilerek gerekli işlemlerimin yapılmasını bilgilerinize arz ederim.
Cevap Gelmemesi Durumunda Verilecek Dilekçe
Yukarıdaki dilekçe örneği bir şablondur, kendi durumunuza uygun şekilde özelleştirmelisiniz. DHY yükümlüsü değilseniz ilgili ibareyi kaldırabilirsiniz, hastanede değil de 112/komuta/TSM/İSM gibi birimlerde çalışıyorsanız dilekçeyi ilgili birime göre düzenlemelisiniz.
Yukarıdaki dilekçe örneğinin tam düzenlemiş PDF halini buradan ve word dosyası halini buradan indirebilirsiniz.
Yukarıda detaylarıyla beraber açıklanan içerik üzerinden; istifanın yasal zeminini, detaylı noktalarını, işleyişteki hallerini, sürecin detaylarını ve dilekçe örneklerini görmüş oldunuz.
İstifa ile ilgili şu bilgileri de bilmeniz faydalı olacaktır:
DoktorBUN App ekibi tarafından hazırlanan DHY Rehberi adlı bu ürünümüzde DHY'nin her detayını bulabilirsiniz. A'dan Z'ye her noktayı detaylı rehber içerikler ile inceleyebilirsiniz.
DHY ilgili aklınıza takılan noktalara DoktorBUN forumu üzerinde yer alan DHY kategorisi üzerinden yanıt bulabilirsiniz. İlgili kategoride sorulmuş yüzlerce soruya ve yasa/mevzuatlar ışığında verilmiş detaylı yanıtlara ulaşabilirsiniz. Ayrıca kendiniz de üyelik oluşturarak yeni soru oluşturabilirsiniz.
Usullü istifada yürütülen bir istifa süreci var, bir anda arkanıza bakmadan gitmiyorsunuz. Usulsüz istifa süreci ise bir bakıma dilekçeyi verip ayrılışı bile yapmadan ayrılmak gibidir. Detaylı açıklamasını usulsüz istifa yazımızda bulabilirsiniz.
Yazı içerisinde istifanın yasa ile korunmuş bir hak olduğunu açıklamıştık. Hiçbir kurum amirinin istifayı normal şartlar altında engelleme yetkisi yoktur. Mobbing şarlatanlarına kanmayınız.