DHY Kadroları: Acil Servis | Görevler ve İşleyiş Nasıldır?
21 Haziran 2023DHY Göreve Başlama Belgeleri Nelerdir?
21 Haziran 2023Doktor bilgi bankası, Sağlık Bakanlığına bağlı bir bilgi sistemidir. Sağlık Bakanlığı sisteminde kayıtlı olan doktorların kişisel bilgileri, eğitim bilgileri ve sertifika bilgileri bu sistem üzerinden görüntülenebilmektedir.
Yeni mezun olan hekimlerin diplomaları fakülteleri tarafından bakanlığa ulaştırılır. Diplomalar tescil edilir ve yıllarca kullanacağınız bazı bilgiler doktor bilgi bankasına yansıtılır.
Doktor Bilgi Bankası Nedir?
Doktor bilgi bankası, Sağlık Bakanlığı tarafından eğitim bilgileri ve sertifika bilgileri tescil edilen hekimlerin bilgilerini görüntüleyebileceği bir bilgi ekranıdır.
Doktor bilgi bankasının resmi tanımlaması şu şekilde yapılmaktadır:
Doktor bilgi bankasına kendiniz kayıt oluşturamazsınız. Fakülteden mezun olduktan diplomanızın tescili ile birlikte size ait bilgiler görüntülenebilir hale gelir. Sonraki yıllarda alacağınız eğitimler ve sertifikalar yine burada görüntülenir.
Fakültelerinden yeni mezun olan hekimler doktor bilgi bankası hakkında şunları bilmelidir:
- Mezuniyetinizden sonra diplomalarınız bakanlık tarafından tescil edilir.
- Diplomanız tescil edildikten sonra resmi olarak “tabip” sıfatı kazanırsınız.
- Diploma tescilinizden sonra isminiz doktor bilgi bankasında görüntülenebilir hale gelir.
- Diplomanız bakanlığa gönderildiyse, en geç 2 hafta içinde (çoğu zaman birkaç günde) adınız ve bilgileriniz bu sisteme yansıtılır.
Doktor Bilgi Bankası Nedir?
Doktor bilgi bankasında şu bilgilere ulaşılabilmektedir:
- Ad – Soyad
- Baba adı
- Uyruk – Cinsiyet
- Doğum tarihi – Doğum yeri
- Çalışma durumu
- Eğitim adı – mezun olunan üniversite
- Fakülte – Mezuniyet tarihi
- Diploma numarası
- Diploma tescil tarihi
- Diploma tescil numarası
- Sertifikalı eğitimler
Bu bilgiler arasında en önemli olanlar “diploma numarası” ve “tescil numarası“dır. Hekimlerin kaşelerinin ve e-imzalarında kullanılan sayılar buradaki numaralardır.
Doktor bilgi bankası üzerinden sorgulama yaptığınızda bu bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Yaptığınız sorgulamada isminize ve eğitim bilgilerinize ulaşabiliyorsanız Sağlık Bakanlığı tarafından tanınmış ve resmi olarak tescil edilmiş bir hekim olduğunuzu anlayabilirsiniz.
Doktor Bilgi Bankasına Nasıl Giriş Yapılır?
Doktor bilgi bankası birkaç yıl önceye kadar ayrı bir bağlantıda açılıyordu ancak kısa bir süre önce yapılan yenileme ile artık e-devlet üzerinden ulaşılabilir hale getirildi.
e-Devlet Kapısı üzerinde çok sayıda hizmet sunulmaktadır. Aranan hizmetin kolayca bulunabilmesi için farklı yöntemler kullanılabilir. Kullanmanız gereken hizmetin adı “Doktor Bilgi Bankası”dır.
e-Devlet Kapısı web sayfasında sisteme giriş yaparak,
- “e-Hizmetler” bağlantısına tıkladıktan sonra gelen listede “Sağlık Bakanlığı” altında bulunan “Doktor Bilgi Bankası” bağlantısına tıklayarak veya,
- Site İçi Arama kutusuna hizmet adının içinde geçen kelime veya kelimeleri yazıp arama tuşuna bastıktan sonra, gelen listedeki “Doktor Bilgi Bankası” bağlantısına tıklayarak veya,
- Tarayıcınızın adres satırına https://www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-doktor-bilgi-bankasi yazarak ulaşabilirsiniz.
T.C. Sağlık Bakanlığı bilgi sisteminde tıp öğrenim bilginiz varsa hizmet bağlantısına tıkladığınızda kişisel, eğitim ve sertifika bilgileriniz görüntülenir. Aşağıdaki gibi bir sayfa ile karşılaşabilirsiniz:
Yeni mezun bir hekimseniz ve DBB’de isminizi görüyorsanız; hekimliğinizin tescil edildiğini ve adınızın en yakın DHY kurasına ekleneceğini bilmelisiniz.
Mezuniyet tarihi ile diploma tescil tarihi arasında 4-21 günlük bir zaman farkı olabilir. Bu sürenin hiçbir önemi yoktur. Resmi işlemlerin gerçekleşmesi esnasında oluşan gecikmeden kaynaklanmaktadır.
DBB’de İsmim Yok, Ne Yapmalıyım?
Yeni mezun olan hekimlerin diplomaları tescil için bakanlığa gönderilir. Diploma tescilinden kısa bir süre sonra adınız doktor bilgi bankasına yansır.
Yeni mezunsanız ve DBB kaydınızı görmüyorsanız iki seçenekten biri gerçekleşiyor demektir:
- Fakülteniz diplomanızı tescil edilmek üzere göndermemiş olabilir.
- Diplomanız bakanlığa ulaşmış (tescil edilecek veya tescil edildi) ancak DBB kaydınız yapılmamış
Fakülteniz diplomanızı tescil edilmek üzere göndermiş olduğundan emin olmalısınız. Diplomanız gönderilmediyse süreci hızlandırmalarını isteyebilirsiniz.
Sertifika Bilgileri Nedir?
Doktor bilgi bankası sayfasında bilgilerinizi kontrol ettiğinizde alt bölümde sertifika bilgileri adında bir bölüm olduğunu göreceksiniz. Tanımlanmış bir sertifikanız yoksa “sertifikalı eğitim kaydınız bulunmamaktadır” şeklinde bir ifade ile karşılaşabilirsiniz.
Tıp Fakültesinden yeni mezun olmuş hekimlerini DBB sisteminde sadece mezuniyet ve diploma numarası gibi bilgileri bulunur. Sertifikalar ise ilerleyen yıllarda eğitimlerle elde edebileceğiniz türden belgeleri ifade etmektedir.
İlerleyen zamanlarda eğitimlere katılarak alabileceğiniz bazı sertifikaları/belgeler şunlardır:
- Akupunktur
- Kupa/hacamat
- Mezoterapi
- Fitoterapi
- Resüstasyon eğitimi
- Sülük eğitimi
- Ozon tedavisi