Doktor Bilgi Bankası Nedir? DBB Girişi Nasıl Yapılır?
21 Haziran 2023DHY Kadroları: Acil Servis | Dezavantajları Nelerdir?
22 Haziran 2023DHY kurasının çekilmesi ile birlikte DHY sürecinin önemli adımlarının çoğu geride kalıyor. Bu aşamadan sonra tebligatın yayınlanmasını bekliyorsunuz.
Tebligatlar bakanlığın YHGM biriminin web sitesi üzerinden yayınlanacaktır, eve tebligat gelmesi durumu yoktur. Tebligatın yayınlanmasını beklerken göreve başlarken teslim edilmesi gereken atamaya esas belgeleri hazırlayabilirsiniz.
DHY Göreve Başlama Belgeleri Nelerdir?
DHY süreci sonunda bir yere atandınız ve bir süre sonra göreve başlamanız için tebligatınız yayınlandı. Tebligatınız yayınlandıktan sonra göreve başlamanız için bazı belgeleri bir araya getirip görev yerinizdeki idari birime teslim etmeniz gerekiyor.
Göreve başlarken teslim edeceğiniz belgeler DHY kuranızın ilan metninde açıkça belirtilmiştir. Göreve başlarken teslim edilmesi gereken atamaya esas belgeler şunlardır:
- Vesikalık fotoğraf (6 adet, sol 6 ay içinde çekilmiş)
- Askerlik durum belgesi
- Adli sicil belgesi veya adli sicil beyan dilekçesi
- Sağlık raporu (657 sayılı Kanunun 48 inci maddesi hükmü gereği hekimlik yapabileceğine dair tek hekimden alınan sağlık raporu)
- Mal bildirim formu
- Mazeret sonucu yerleşenler, mazeret ön başvuruları için sisteme yüklemiş oldukları belgelerin asıllarını göreve başladıkları birime teslim edeceklerdir.
DHY ile göreve başlarken verilecek belgeler sadece bunlardan ibarettir. Ancak bazı noktalarda karışıklıklar ortaya çıkabiliyor. Yazımızın alt bölümünde her bir belge hakkında açıklamaları bulabilirsiniz.
I. Vesikalık Fotoğraf
İlan metninde verilecek vesikalık fotoğraf ile ilgili parantez bilgisi yer alıyor. Teslim etmeniz gereken vesikalık fotoğraf sayısı sadece 6 adettir. Verilecek vesikalıkların son 6 ayda çekilmiş olması isteniyor.
İlan metninde son 6 ay demiş olsa da, eski vesikalığınız büyük oranda size benziyorsa onu da teslim edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta vesikalıkların size benziyor olmasıdır.
II. Askerlik Durum Belgesi
Bu belge tabii ki sadece erkek hekimleri ilgilendiriyor. Belgenin içeriğindeki durumunuzun hiçbir önemi yok, bakaya kalmış olabilirsiniz, bu DHY ile göreve başlamanızı engellemiyor. Bu belge ile amaç sadece askerlik durumunu beyan etmek.
E-devlet üzerinden "askerlik durum belgesi sorgulama" yazarak arama yapınız. İlgili ekrana geldiğinizde "yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum" butonunu işaretleyerek devam ediniz.
Sonrasında sizler için askerlik durum belgesi oluşturulacak. Belgeyi indirmeli ve sonrasında bastırmalısınız. e-Devlet üzerinden oluşturduğunuz bu belgeyi teslim edebilirsiniz.
III. Adli Sicil Belgesi
İlan metninde belirtildiğine göre "adli sicil belgesi" veya "adli sicil beyan dilekçesi" vermeniz gerekiyor. En kolay yol e-Devlet üzerinden adli sicil belgesi almaktır.
E-devlet üzerinden "adli sicil kaydı sorgulama" yazarak arama yapınız. İlgili ekrana geldiğinizde "yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum" butonunu işaretleyerek devam ediniz.
Açılan ekranda kimlik bilgileriniz yer alacak. Alt kısımda kurum türü olarak "resmi" seçeneğini seçiniz.
Belge Nereye Verilecek Seçeneğinde Neyi Seçmelisiniz?
Sonrasında sizler için adli sicil belgesi oluşturulacak. Belgeyi indirmeli ve bastırmalısınız.
IV. Sağlık Raporu
En fazla soru işaretinin olduğu konulardan biri budur. İlan metninde açıkça "657 sayılı Kanunun 48 inci maddesi hükmü gereği hekimlik yapabileceğine dair tek hekimden alınan sağlık raporu" belirtiliyor.
Alacağınız raporu herhangi bir hekimden alabilirsiniz, bu bir ortopedi uzmanı da olabilir aile hekimi de. Genelde aile hekimlerinden almayı tercih ediyor hekimler.
Rapor almak istediğiniz meslektaşınız konuya hakim olmayabilir. Doldurması gereken belge "“Durum Bildirir Tek Hekim Raporu, Kişiye Ait Sağlık Bilgi Formu”dur, bunu iletebilirsiniz.
Raporda Hangi İbare Olmalıdır?
Bazen meslektaşlarımız bu konuda pozitif yaklaşım sergilemeyebilir ve bu raporu vermek istemeyebilirler. Çok uzatmanıza gerek yok, başka bir hekimden almayı deneyin.
V. Mal Bildirim Formu
Mal bildirim formu 2 sayfalık bir belgedir. Buradan indirebilirsiniz. İndirdiğiniz formu bastırınız ve tükenmez kalem ile elle doldurunuz.
Form üzerindeki her yeri doldurmanıza gerek yok, doldurmayacağınız yerleri paraf atıp geçebilirsiniz. Paraf atmanızı öneririm.
Mal Bildirim Formu Nasıl Doldurulmalıdır?
Belgeyi teslim edeceğiniz günün tarihini atacaksınız. Göreve başlamadan önce dolduruyorsanız tarih atmayın, teslim edeceğiniz gün tarih atarsınız.
VI. Mazeret Belgeleri
Mazeret başvurusu (eş durumu/sağlık durumu) yaptıysanız ve kabul edildiyse, atama sonrasında mazeret başvurusu esnasında PBS'ye yüklediğiniz belgeleri atandığınız kuruma teslim edeceksiniz.
İlan metninde bu durum "mazeret sonucu yerleşenler, mazeret ön başvuruları için sisteme yüklemiş oldukları belgelerin asıllarını göreve başladıkları birime teslim edeceklerdir." şeklinde açıklanmıştır.
Eskiden bu belgeler bakanlığa yollanıyordu. Pandemi süreciyle birlikte artık bakanlığa belge gönderilmiyor. Mazeret belgelerinizi atandığınız kuruma teslim edeceksiniz.
DHY Göreve Başlama Belgeleri | Son Sözler
Belgelerimiz arasında Tıp Fakültesi diplomasının olmadığını fark etmişsinizdir. Kurumlar sizden diplomanızı talep edemiyorlar, kuruma diplomanızı vermeyeceksiniz.
Diplomanızı okulunuzdan halen almadıysanız DHY ataması için hemen almanıza gerek yok, size uygun bir anda alabilirsiniz.
Bazı idareler nadiren de olsa sizlerden ek belgeler isteyebilir. (mezuniyet belgesi, diploma, psikiyatri raporu vs.) Bu idarelere girdiğiniz DHY atamasının ilan metninin E-bendini gösterebilirsiniz. Ek belge istemeye hakları bulunmuyor.
Bu belgeleri DHY kurasından önceki hafta veya kuradan hemen sonraki günlerde hazırlamanızı öneririz. Mal bildirim formuna ilk anda tarih yazmayın, belgeleri teslim ederken o günün tarihini yazarsınız.
DoktorBUN App ekibi tarafından hazırlanan DHY Rehberi adlı bu ürünümüzde DHY'nin her detayını bulabilirsiniz. A'dan Z'ye her noktayı detaylı rehber içerikler ile inceleyebilirsiniz.
DHY ilgili aklınıza takılan noktalara DoktorBUN forumu üzerinde yer alan DHY kategorisi üzerinden yanıt bulabilirsiniz. İlgili kategoride sorulmuş yüzlerce soruya ve yasa/mevzuatlar ışığında verilmiş detaylı yanıtlara ulaşabilirsiniz. Ayrıca kendiniz de üyelik oluşturarak yeni soru oluşturabilirsiniz.