Uzun ve çetrefilli tıp eğitiminin sonunda mezun olan hekimler resmi olarak Doktor ünvanını alılar. Türkiye’de doktor olmak ise sadece doktor ünvanı almakla bitmiyor, hemen önümüze DHY ataması çıkıyor.
DHY Rehberi sitemizde yer alan DHY Hakkında kategorisinde zorunlu hizmet atamasının detaylarına ulaşabilirsiniz. Bu içerikte ise tıp eğitimini tamamladıktan sonra başlayan ve hekim olarak göreve başlama ile son bulan sürecin detaylarını bulabilirsiniz.
Yazımızın hemen alt bölümünde Tıp Fakültesi mezuniyetinden hemen sonra başlayan ve resmi olarak bir kurumda göreve başlamakla son bulan sürecin tüm detaylarını sırasıyla listelemeye çalıştık.
Yazıyı okumadan önce şunları bilmelisiniz:
Atama sürecinin ilk adımı Tıp Fakültesinden mezun olabilmekle başlar. Ülkemizdeki fakültelerin büyük bölümü temmuz ayı içerisinde mezun verir. Yılın geri kalan zamanlarında da mezun verilmektedir.
Tıp Fakültelerinin yıl boyunca mezun vermesinden ötürü doktor atamaları yıl içerisine belirli sıklıkta olacak şekilde dağıtılmıştır. Yılın çiftli aylarında olmak üzere (her 2 ayda 1) yılda 6 defa DHY kurası çekilerek atama yapılmaktadır.
Bu noktada DHY atamasının başlıca özelliklerini paylaşalım:
Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra direkt olarak ilk anda bir şey yapmanız gerekmiyor. Fakülteniz tarafından mezuniyetiniz YOKSIS adı verilen sistem üzerinden onaylanacak.
YOKSIS üzerinden mezuniyetiniz onaylandıktan kısa bir süre sonra e-devlet üzerinden "mezuniyet belgesi sorgulama" işlemi yapabilir ve mezun olduğunuzu kontrol edebilirsiniz. Mezuniyet belgenizi bu sistemden alabiliyor olacaksınız.
DHY ile ilgili kanun maddesine göre: "....mezun olan veya uzmanlık ve yan dal uzmanlık öğrenimini tamamlayan tabip ve uzman tabiplerin isim ve adreslerini onbeş gün içinde Sağlık Bakanlığına bildirmekle yükümlüdürler...."
Fakültenizden mezun olduktan sonra ilk olarak YOKSIS üzerinden mezuniyetiniz onaylanacak. Sonrasında fakülteniz tarafından size ait bilgiler bakanlığa gönderilecek ve doktorluğunuz resmi olarak tescil edilecek.
Sizinle beraber mezun olan diğer hekimlerin bilgileriyle birlikte (diploma vs.) üst yazı yazılarak bilgileriniz (mezuniyetiniz) bakanlığa bildirilecek.
Bakanlığa ulaşan diploma ve belgeler ilgili birim tarafından gözden geçirilecek ve tescil işlemi gerçekleştirilecek. Tescil işleminden sonra hekimliğinize dair bilgileri doktor bilgi bankası üzerinden görüntüleyebiliyor olacaksınız.
Hekimliğiniz tescil edildiğinde ömür boyunca kullanacağınız diploma numarası ve diploma tescil numaranız belli olacak. Bu numaralara doktor bilgi bankası üzerinden sorgulama yaparak ulaşabilirsiniz.
Sağlık Bakanlığı tarafından her 2 ayda 1 olmak üzere DHY kurası yapılır. Kuradan önce yapılacak DHY ataması için kura ilanına çıkılır. Bu ilanda DHY kurasına başvuracak adayların en son hangi tarihe kadar başvuracakları belirtilmiştir.
Doktorluğunuz tescil edildikten sonra adınız en yakın DHY ataması listesine eklenecektir. Yeni mezun bir hekimseniz bu adıma kadar yapmanız gereken bir işlem bulunmamaktadır, otomatik adımlar olarak ilerleyecektir.
Yeni mezun doktorların işlemleri fakülteleri tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle yeni mezun doktorların dilekçe göndermesine veya başka bir işlem yapmasına gerek yoktur.
Daha önce istifa etmiş veya müstafi kalmış hekimler ilgili tarih aralığında dilekçe göndererek atamaya girmek istediklerini beyan etmeleri durumunda atama listesine alınacaklardır.
İlgili DHY atamasının son başvuru tarihinden kısa bir süre sonra (ortalama bir hafta sonra) ilan metni ve kura takvimi yayınlanacaktır. (Genellikle tekli ayların son haftası içerisinde yayınlanıyor)
Bu adımdan sonra neredeyse bir ay boyunca hiçbir şey yapmayacaksınız, münhal kadroların açıklanmasını ve tercihlerin alınmasını bekleyeceksiniz. Sadece mazeret başvurusu olan kişiler bu aralıkta işlem yapacak.
İlan metni, isim listesi ve takvimin açıklanması aynı gün yapılıyor. Takvimin açıklandığı gün mazeret başvurularının alınmasına başlanıyor, genellikle 3-5 gün süre veriliyor.
Mazeret başvurularında eş durumu ve sağlık durumu mazeretleri yer almaktadır. Eş durumu veya sağlık durumu mazeretiniz varsa bu aralıkta başvuru yapmalısınız.
Bu adım sadece mazeret başvurusu olan kişiler için vardır. Diğer hekimler bu aralıkta bir işlem yapmayacak.
İlan metninin yayınlanmasından 20-25 gün sonra münhal kadrolar açıklanmaktadır. Burada aynı gün içinde gerçekleşen adımlar şunlardır:
Tüm adımların hangi tarihlerde olacağı çok önceden açıklanmış olan kura takviminde belirtiliyor, karmaşık bir durum yaşanmıyor bu nedenle.
Münhal kadroların açıklanması ile birlikte tercih süreci başlıyor olacak. Tercih süreci ortalama olarak 3-7 gün kadar sürmektedir. Ara atamalarda süre daha kısa olabilirken büyük atamada genellikle 7 gün süre tanınıyor.
Tercih döneminde PBS (personel bilgi sistemi) üzerinden tercihlerinizi verebileceksiniz.
Gireceğiniz DHY atamasında hangi tarihler arasında tercih verileceği çok önceden açıklanmış olan kura takviminde belirtiliyor. Karmaşık bir durum yaşanmıyor bu nedenle.
Tercih süreci tamamlandıktan kısa bir süre sonra DHY kurası çekiliyor. Kura çekimi genellikle tercihlerin bitmesinden 2-7 gün sonra olmaktadır.
Gireceğiniz DHY atamasında hangi tarihte kura çekileceği çok önceden açıklanmış olan kura takviminde belirtiliyor. Kura çekimi sonucunda mesleğinizi icra edeceğiniz sağlık birimini öğreneceksiniz.
DHY kurası çekildikten sonra yerleşmiş olduğunuz birimi öğreniyorsunuz ancak o birime giderek hemen göreve başlayamıyorsunuz. Tebligat metinin ve tebligat listesinde adınızın yayınlanmasını bekliyorsunuz.
Tebligatın yayınlanma süresi DHY atamaları arasında büyük farklar göstermektedir. Geçmiş dönemlerde birkaç günde yayınlanan tebligatlar varken, bazı atamalarda bir ay sonra dahi yayınlandığı oldu.
Nisan ayında (2021) getirilen arşiv araştırması nedeniyle tebligatın yayınlanma süresi uzamış durumda. Arşiv araştırması nedeniyle tebligatın ne sürede yayınlanacağını öngörmek zor. Atamadan atamaya değişmekle birlikte ilk tebligatın yayınlanma süresi 7-30 gün arasında değişebilir.
Kura çekildikten sonra ve tebligat yayınlanmadan önce yapacağınız direkt bir işlem yok, beklemek zorundasınız.
Tebligat bakanlığın sitesinde yayınlanacak, beraberinde o tebligatta göreve başlaması uygun bulunan kişilerin isim listesi de yayınlanıyor olacak.
Tebligat listesinde adınız varsa kısa bir süre sonra ÇKYS sistemine adınız yansıyacak. ÇKYS'ye düştüyseniz artık göreve başlama zamanı gelmiş demektir.
Aynı il sınırları içerisinde ikametiniz varsa 1 iş günü içinde, farklı il sınırları içinde ikametiniz varsa 15 gün içinde göreve başlamanız gerekiyor.
ÇKYS'de görünen kadro yerine giderek artık göreve başlayabilirsiniz. Hayırlı olsun.
Bu yazıda DHY sürecinin adımlarını detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştık. Göreceğiniz üzere birçok adımdan meydana geliyor ve yeni mezun hekimler ile ilgili birçok bilinmezliği beraberinde getiriyor.
DoktorBUN App ekibi tarafından hazırlanan DHY Rehberi adlı bu ürünümüzde DHY'nin her detayını bulabilirsiniz. A'dan Z'ye her noktayı detaylı rehber içerikler ile inceleyebilirsiniz.
DHY ilgili aklınıza takılan noktalara DoktorBUN forumu üzerinde yer alan DHY kategorisi üzerinden yanıt bulabilirsiniz. İlgili kategoride sorulmuş yüzlerce soruya ve yasa/mevzuatlar ışığında verilmiş detaylı yanıtlara ulaşabilirsiniz. Ayrıca kendiniz de üyelik oluşturarak yeni soru oluşturabilirsiniz.
DHY Rehberi ürünümüzde yer alan Mezuniyet Sonrası DHY Sürecinin Adımları Nelerdir? başlıklı yazımız yeni mezun bir hekimin mezuniyetinden göreve başlayana dek sürecini detaylı şekilde anlatmaktadır.
Yukarıdaki yazı içeriğini detaylı şekilde incelediyseniz, aslında DHY tercihlerinde bulunana kadar geçecek sürecin pek çok adımında hiçbir şey yapmayacağınız göreceksiniz. Atama sürecinin pek çok adımı otomatik şekilde ilerler.