DHY Rehberi‘nde yer alan “Mezuniyet Sonrası Atama Sürecinin Adımları Nelerdir?” yazısında yeni mezun hekimlerin göreve başlayana dek geçen sürede gerçekleşen adımları detaylı şekilde açıklamıştık.
Konu başlığımız benzer olsa da bu yazıda Sağlık Bakanlığının her bir DHY için yayınladığı takvimleri baz alarak DHY takviminin ilerleyişini göreceğiz.
Yazımızın içerisinde bir DHY döneminin takvimini detaylı şekilde görebilmek için 2021 yılının ağustos ataması (100.DHY – büyük atama) üzerinden değerlendirme yapacağız.
Tarihler her bir atamada farklı olsa da, gidişat hemen her zaman aynıdır. DHY Süreci kategorisi içerisindeki diğer yazılar ile birlikte değerlendirdiğinizde DHY’nin pek çok detayına hakim olabileceksiniz.
Her DHY dönemi ilgili kuranın ilan edilmesiyle başlar. Kura ilanı Sağlık Bakanlığının YHGM birimine ait web sitesi üzerinden yayınlanır. Kura ilanının detayları şunlardır:
Yeni mezun olan hekimlerin tescil adımları mezun oldukları fakülteleri tarafından yapılmaktadır. Bu esnada takip etmeniz gereken nokta fakültenizin son tescil işlemi tarihinden önce belgelerinizi/diplomanızı bakanlığa göndermiş olması gerekliliğidir.
İlan edilen kuraya başvuruları bittikten kısa bir süre sonra (1-7 gün) o DHY ataması döneminin detaylarını içeren ilan metni, isim listesi ve DHY’nin takvimi açıklanmaktadır.
Son başvuru tarihinden önce tescil edilen hekimler ile müstafi/istifalı olup başvuruda bulunan hekimleri içeren isim listesi bu esnada açıklanmaktadır.
DHY takviminde şu detaylar yer almaktadır:
İlan metninde ise kuranın genel esasları, başvuru esasları, gereken belgeler, göreve başlarken teslim edilmesi gereken belgeler gibi detaylar açıklanmaktadır.
Mazeret başvurusu olmayan adaylar, kura takvimi açıklandıktan sonra münhal kadroların açıklanacağı ve tercihlerin başlayacağı ana kadar bir şey yapmaları gerekmiyor.
Takvimin açıklanması ile birlikte sadece küçük bir kitleyi ilgilendiren eş ve sağlık mazereti başvuruları başlıyor. Atamadan atamaya değişmekle birlikte 3-7 gün başvuru süresi tanınıyor
Eş durumu veya sağlık durumu nedeniyle mazeretiniz varsa bu dönemde PBS (personel bilgi sistemi) üzerinden mazeret başvurularınızı yapacaksınız.
DHY kurasının en önemli günlerinden biri hem münhallerin açıklandığı hem de tercihlerin başladığı gündür. Aynı anda şu süreçler yaşanıyor:
Yukarıdaki tüm olaylar aynı anda oluyor, hepsi bakanlığın YHGM biriminin sitesi üzerinden açıklanıyor. Hemen o anda tercihlerin alınmasına başlanıyor.
Münhal kadroların açıklanmasıyla birlikte tercihlerin alınmasına başlanıyor. Tercihlerin alım süresi atamadan atamaya değişiyor. Ara atamalarda 3-5 gün tercih süresi verilirken büyük atamada genelde 5-7 gün kadar tercih süresi veriliyor.
Tercih süresi içerisinde PBS (personel bilgi sistemi) üzerinden tercihlerinizi girmeniz gerekiyor. Verdiğiniz tercihler üzerinden kuranız çekilecek.
Tercih vermeseniz dahi adınıza kura çekilecek. Tercih vermeyen adaylar genel kuraya kalmakta ve boş kalan kontenjanlardan birine yerleştirilmektedir.
Tercihler alındıktan birkaç gün sonra DHY atamasının kurası çekiliyor. Kura çekimi sabah saatlerinde oluyor, öğlen saatlerinde noter onaylı resmi sonuçlar YHGM’nin sitesinden yayınlanıyor.
Kura çekimi pandemiden önce Ankara’da bir konferans salonunda açık katılımlı şekilde yapılırken, pandeminin başından beridir bakanlıkta çekiliyor ve canlı olarak Sağlık Bakanlığı’nın youtube kanalında yayınlanıyor.
Kura çekildikten hemen sonra göreve başlayamıyorsunuz. Kura çekiminden sonra tebligat ve tebligat isim listesinin YHGM’nin sitesinde yayınlanmasını bekleyeceksiniz.
Kuranın buradan önceki kısımları önceden açıklanan takvim üzerinden yürürken (1.adım hariç), tebligat kısmı ile ilgili önceden bildirilen bir tarih yoktur, büyük oradan belirsizlik içeriyor.
Tebligat açıklandıktan sonra ÇKYS’ye düşüyorsunuz ve artık göreve başlayabilirsiniz.
DHY takvimi her atama döneminde benzer adımları içermektedir. Yazımızda bu adımları detaylı şekilde açıklamaya çalıştık. Örnek olması açısından 2021 yılının ağustos atamasını paylaştık.
Gireceğiniz DHY atamasında DHY takviminin adımları bunlar olacak, sadece tarihler değişecek. Bazen adımlar arasındaki gün sayısı artıp azalabiliyor, yine de çoğu zaman benzer aralıklar izleniyor.
Her bir adımın kendi içerisinde getirdiği soru ve sorunlar bulunmakta. Soru ve sorunlarınıza DHY Rehberi ve DoktorBun forum üzerinden yanıt bulabilirsiniz.
DoktorBUN App ekibi tarafından hazırlanan DHY Rehberi adlı bu ürünümüzde DHY'nin her detayını bulabilirsiniz. A'dan Z'ye her noktayı detaylı rehber içerikler ile inceleyebilirsiniz.
DHY ilgili aklınıza takılan noktalara DoktorBUN forumu üzerinde yer alan DHY kategorisi üzerinden yanıt bulabilirsiniz. İlgili kategoride sorulmuş yüzlerce soruya ve yasa/mevzuatlar ışığında verilmiş detaylı yanıtlara ulaşabilirsiniz. Ayrıca kendiniz de üyelik oluşturarak yeni soru oluşturabilirsiniz.
DHY takvimi her atama döneminde benzer adımları içermektedir. Yazımızda bu adımları detaylı şekilde açıklamaya çalıştık. Örnek olması açısından 2021 yılının ağustos atamasını paylaştık. Gireceğiniz DHY atamasında DHY takviminin adımları bunlar olacak, sadece tarihler değişecek. Bazen adımlar arasındaki gün sayısı artıp azalabiliyor, yine de çoğu zaman benzer aralıklar izleniyor.