Olabildiğince açık şekilde hastane kadrolarının özelliklerini paylaşmaya çalıştık. Daha fazla bilgi almak için bu kadrolarda çalışan hekimlerle iletişime geçebilirsiniz veya DoktorBun Forum üzerinden soru oluşturabilirsiniz.
Katılacağınız DHY atamasında münhal kadroların açıklanmasıyla beraber bazı kadro türlerinin olduğunu göreceksiniz. En fazla kontenjanı içermesi nedeniyle acil servis kadroları tüm listede ön plana çıkan kadro türü olacaktır.
Bu yazıda; acil servis kadrolarının ne olduğunu, hangi isimlerle münhal kadro listesinde yer aldığını ve özelliklerini detaylı şekilde bulabileceksiniz.
Münhal kadrolar açıklandığında tüm kadro türleri arasında en büyük yoğunluğun acil servislere ayrıldığını fark edeceksiniz. Hemen her atamada acil servis kontenjanları toplam kontenjan sayısının yarısından fazlasını oluşturmaktadır.
Kontenjan yoğunluğunun bu denli yüksek olması DHY atamasında acil servis ile ilgili bilgilendirmeyi çok daha önemli hale getiriyor. Yazımız biraz uzun olacak, ayrıca üç yazıyı yazı daha içerecek.
Acil servis ile ilgili diğer yazılarımız şunlardır:
Acil servis kadroları olarak ifade ettiğimiz bu kadro sınıfı aslında münhal kadro listesinde acil servis adıyla yayınlanmıyor, hastane ismi olarak yayınlanıyor. Hastane kadrosuna yerleşen pratisyen hekimlerin büyük bölümü acilde çalıştığı için yazımızda acil servis kadroları olarak ifade edeceğiz.
Acil servisleri içeren kadrolar münhal kadro listesinde şu isimlerin altında yer almaktadır:
|
Bu münhal kadrolara yerleşen hekimlerin çok büyük bir bölümü o hastanedeki acil servislerde çalışır. Münhal kadro listesinde acil servis olarak belirtilmez, çünkü kadronuz ilgili hastaneye verilir, görev yeriniz hastanede belirlenir.
Pratisyen hekim olduğunuz için sonuçta hastane içinde çalışabileceğiniz pozisyonlar sınırlıdır, çok büyük bir kısmınız acil servislerde istihdam edilirsiniz.
Tıp Fakültesinden mezun olan hekimlere mesleğinin ilk döneminde acil hekimliği cazip gelmeyebilir ancak DHY ile atanacak kişilerin büyük bir bölümünün karşılaşacağı sonuç bu olacaktır.
Yazımızın alt bölümünde acil servisin özelliklerini madde madde anlatmaya çalışacağız. Çalışma düzeninden çalışma yerlerine kadar birçok detayı yazımızın alt bölümünde bulabilirsiniz.
Yazımızın bu bölümünde acil servis kadrolarının özelliklerini açıklamaya çalışacağız. Bilgi verdiğimiz bazı noktaların genelleme içerdiğini bilmelisiniz, genellemeye uymayan hastaneler tabii ki olabilir. Bu yazıdaki temel amacımız DHY tercihinde bulunurken hastane kadroları hakkında daha bilgili olmanızdır. Başlayalım.
1. DHY münhal kadroları listesinde direkt olarak “acil servis” kadroları isminde yerler bulunmamaktadır. Yazımızın üst bölümde belirttiğimiz üzere, acil servis kadroları hastane isimleri içerisinde açılmaktadır.
Acil servisleri içeren kadrolar münhal kadro listesinde şu isimlerin altında yer almaktadır:
İlçe devlet hastanesi, devlet hastanesi, şehir hastanesi veya eğitim araştırma hastanesine yerleşirseniz büyük ihtimalle acil servislerde görevlendirileceksiniz.
2. İlçe devlet hastanesi, devlet hastanesi, şehir hastanesi veya eğitim araştırma hastanesi kadrolarına yerleştiğinizde büyük ihtimalle acilde görevlendirileceksiniz, yine de acil dışındaki bazı birimlerde de görevlendirilebilirsiniz.
Acil servis dışında çalıştırılabileceğiniz yerler şunlardır:
|
Aslında bir hastane kadrosuna atanmış olacağınız için bu tür birimlerde de çalışabilirsiniz. İhtimal dahilinde olduğunu bilmelisiniz. Hastane kadrolarının sadece acil servislerden ibaret olmadığını bilmelisiniz.
3. Acil servislerde çalışmak istiyorsanız DHY münhal kadro listesindeki hastane kadrolarını tercih etmelisiniz ve bu kadrolardan birine yerleşmelisiniz.
DHY ile atanan hekimler aslında birer memurdurlar, 657 sayılı yasaya tabidirler. Hekimlerin mesleklerini sürdürürken karşılaşacakları tüm durumlar 657 sayılı yasada açıklanmıştır.
DoktorBun ürünleri olan DB Forum, DHY Rehberi ve TUS Rehberi‘nde yasalar ve mevzuatlar ışığında tüm detayları bulabilirsiniz.
4. Bazı hastanelerde sözleşmeli hekim kadroları bulunmaktadır. Sözleşmeli olmanın birçok avantajı bulunmaktadır.
Sözleşmeli hekimler 657’den ayrılarak 4924 sayılı kanuna tabi olurlar, özlük hakları ve durumları 4924 sayılı kanun üzerinden işler hale gelir. Sözleşmeli hekimlik hakkında daha fazla bilgi almak için şu sayfayı ziyaret ediniz.
5. Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra acil servise gitmek istemeyebilirsiniz. Hastalarla ilk anda karşılaşmak istememek, acil yoğunluğu vs gibi sebepleriniz olabilir.
Bu noktada aklınıza şunlar gelmeli; sizden önce veya sizden sonra atanacak pratisyen hekimlerin yarısı acil servislerde çalışıyor ve çalışmakta. Elbette zorlukları mevcut ama kendi içinde avantajları da var. Bunlar da diğer yazılarımızın konusu.
6. Fakültenizden mezun olduktan sonra en önemli önceliklerinizden biri mutlaka TUS olacaktır. Özellikle acil servislerin bu noktada dezavantajlı olduğu konusunda fikir birliği var.
Bu noktada bilmeniz gereken şudur; hangi kadro türüne atanırsanız atanın mesai saatleri içerisinde ders çalışma ihtimaliniz düşüktür. Acil servis hekimiyseniz de nöbet gününüzde TUS’a hazırlanma ihtimalinizin düşük olduğunu bilmelisiniz.
Nöbet ertesi günlerde ise yorgun olmanız nedeniyle zorlanabilirsiniz. Acil servis hekimiyken TUS’a hazırlanmak zordu, asıl zorluk ise nöbet ertesi günlerde irade ortaya koyarak ders başına geçmektir.
7. Acil hekimliğinin en önemli avantajlarından biri görev tanımının en net kadro türü olmasıdır. Farklı birimlerde çalışma ihtimaliniz olsa da, bulunduğunuz yerde primer olarak hekimlik yapacağınızı bilerek hareket edersiniz.
Sizden beklenenler ve vermeniz gerekenler büyük oranda bellidir. Sonradan ek yeni görevlerin ve planlamaların ortaya çıkması diğer kadro türlerine göre daha düşük bir ihtimaldir.
8. Acil servis kadroları ve hastane kadroları seçerken şunları unutmamalısınız:
|
9. COVID nedeniyle birçok acil hekimi farklı yerlere görevlendirildi. COVID poliklinikleri, COVID servisleri, PCR alma üniteleri vs.
Acil servis kadroları diğer kadro türlerine göre iş tanımı daha belli olsa da her an görevlendirilme potansiyeliniz vardır. Aslında bu durum her bir kadro türü için geçerlidir. Görevlendirilen hekimler arasında en hızlı uyum sağlayanlar ve en az zorlananlar genellikle acil servisten gelen hekimler olurlar.
Acil kadroları hakkında söylenebilecek çok fazla şey var. Hem acil kadrolarını hem de diğer kadro türlerini 4 yazı içeriğinde paylaşıyor olacağız.
Acil servis kadroları ile ilgili içeriklerimiz şunlardır:
Acil servis hakkındaki diğer içeriklerimiz için Acil Servis Kadroları kategorisini ziyaret etmelisiniz. Diğer kadro türleri için Kadro Türleri başlıklı ana kategoriyi ziyaret etmelisiniz.
DoktorBun ekibi olarak bu yazıdaki amacımız; acil servislerin özellikleri konusunda sizleri bilgilendirmekti. Her acil servis kendi içinde farklı dinamiklere sahiptir, tercih edeceğiniz yerden bilgi almanız bu nedenle çok önemlidir.
DHY münhal listesinde bulunan her bir kadro türünü kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. En iyi kadro “size en uygun” kadrodur.
Kimileri için her ay boşluk oluşturmak avantajlıyken kimileri için TUS’a hazırlanamamak büyük dezavantajdır. Bu noktada her bir değerlendirmeyi bireysel olarak yapmalısınız.
Acil servis kadrosunu tercih etmeden önce mutlaka tercih edeceğiniz yerin acil hekimleri ile iletişime geçmiş olmalısınız. İşleyiş açısından mutlaka bilgi edinin.
Yazımızın içeriğinde belirttiğimiz bir durumu tekrar hatırlatalım; bu yazıdaki bilgiler genelleme içermektedir, gideceğiniz kadrolarda çok farklı durumlarla karşılaşabilirsiniz.
Olabildiğince açık şekilde hastane kadrolarının özelliklerini paylaşmaya çalıştık. Daha fazla bilgi almak için bu kadrolarda çalışan hekimlerle iletişime geçebilirsiniz veya DoktorBun Forum üzerinden soru oluşturabilirsiniz.