Olabildiğince açık şekilde MSB kadrolarının özelliklerini paylaşmaya çalıştık. Daha fazla bilgi almak için bu kadrolarda çalışan hekimlerle iletişime geçebilirsiniz veya DoktorBun Forum üzerinden soru oluşturabilirsiniz.
Katılacağınız DHY atamasında münhal kadroların açıklanmasıyla beraber bazı kadro türlerinin olduğunu göreceksiniz. Pek çok şehirde askeri isimli kadroların açıldığını görebilirsiniz.
Bu yazıda; MSB olarak adlandıracağımız bu kadrolarının ne olduğunu, hangi isimlerle münhal kadro listesinde yer aldığını ve özelliklerini detaylı şekilde bulabileceksiniz.
Münhal kadrolar açıklandığında birbirinden farklı kadro çeşitlerinin olduğunu göreceksiniz. Açılan kontenjanların bir kısmının askeri isimli kadrolar adıyla açıldığını ve hekim alacağını fark edeceksiniz.
Zaman zaman fazlaca hekim alınan bu kadrolar ile ilgili çok fazla bilgi kaynağı bulunmamaktadır. Farklı isimlerle açılan tüm bu kadroları MSB adı altında detaylandırmaya çalışacağız.
Hakkında bilinenden çok bilinmeyen olan askeri sivil hekim kadroları için detaylı bilgilendirmeleri hazırladığımız içeriklerde bulabileceksiniz. Yazımız biraz uzun olacak, ayrıca üç yazıyı yazı daha içerecek.
MSB ile ilgili diğer yazılarımız şunlardır:
MSB ismiyle kısalttığımız bu kadro tipi DHY münhal kadroları listesinde birden fazla isim ile yer almaktadır. MSB olarak isimlendirdiğimiz bu kadroların kullandığı bazı isimler şunlardır:
Bunlar sadece birkaçı. Münhal kadrolar listesinde çok farklı kısaltma isimleri ile sivil hekim alan askeri kadrolar bulunuyor, burada hepsini paylaşamıyoruz.
Tüm bu kadroları MSB kadroları olarak isimlendireceğiz yazımızda. Aslında her birinin kendine has özellikleri var ancak tüm bu kadrolarda DHY ile atanan sivil hekimler çalışıyor olacak.
MSB kadroları DHY münhal kadroları listesinde bulunmaktadır. Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK), Hava Kuvvetleri Komutanlığı (HKK), Jandarma Komutanlığı (JK) kadroları listede bulunmaktadır. Münhal kadrolardaki bu kadroların isimleri çok uzun ve birbirinden farklı şekillerde yazılabilmektedir.
MSB kadrosu ile ilgili genel bilgilendirmeyi şöyle özetleyebiliriz:
MSB kadrolarına yerleştiğinizde askeri hekim olmayacaksınız. Askeri sivil hekim olarak görev yapacaksınız. Bağlı olacağınız kanun 657 sayılı devlet memurları kanunu olacak. Bu nokta sıkça soruluyor, tekrar belirtmek gerekirse; 926 sayılı TSK personeli kanununa tabi olmayacaksınız, bağlı olacağınız kanun 657 sayılı devlet memurları kanunu olacak. Yıllık izinleriniz, göreve başlangıçlarınız, istifalarınız hep 657 sayılı kanuna göre yapılacaktır. Askeri revir ve sağlık merkezlerinde çalışan, 657 sayılı yasaya bağlı, sivil hekimler olacaksınız. Bu kadrolarda çalışırken askerliğinizi yapıyor olmayacaksınız. Kağıt üstünde bakıldığında herhangi bir DHY kadrosunda çalışan hekimden daha farklı olmuyorsunuz. Sadece çalıştığınız yerler Sağlık Bakanlığına bağlı olmuyor, çeşitli kuvvet komutanlıklarına bağlı yerler oluyor. |
MSB kadrolarına yerleşen hekimler o kadro yerindeki revir ve merkezlerde hekim olarak çalışmakta, genel olarak birinci basamak sağlık hizmeti sunmaktadırlar.
Tıp Fakültesinden mezun olan hekimlere mesleğinin ilk döneminde MSB’ler hem cazip gelebilir hem de gelmeyebilir. Hazırladığımız yazı dizisiyle MSB’leri enine ve boyuna detaylandıracağız.
Yazımızın alt bölümünde askeri sivil hekim kadrolarının özelliklerini madde madde anlatmaya çalışacağız. Çalışma düzeninden çalışma yerlerine kadar birçok detayı yazımızın alt bölümünde bulabilirsiniz.
Yazımızın bu bölümünde MSB kadrolarının özelliklerini açıklamaya çalışacağız. Bilgi verdiğimiz bazı noktaların genelleme içerdiğini bilmelisiniz, genellemeye uymayan kadro yerleri tabii ki olabilir.
Bu yazıdaki temel amacımız DHY tercihinde bulunurken MSB kadroları hakkında daha bilgili olmanızdır. Başlayalım.
1. Her bir münhal kadro listesinde diğer kadrolardan farklı olarak MSB diye isimlendirdiğimiz kadro çeşitlerinin olduğunu görebilirsiniz. Zaman zaman bu kadro yerleri için çok kontenjan açıldığı da oluyor.
2021 yılında yapılan 98.DHY atamasında kadroların çok büyük bir bölümü MSB kadrosuydu. Diğer atamalarda da münhal kadroların yaklaşık olarak %5 – 10 kadarı MSB kadrolarından oluşuyor.
Bu kadrolar çoğunlukla şehir merkezlerinde ve doğu illerinde açılıyor. Batı illerde ve şehir merkezlerinde yer alan kontenjanlar da oluyor. Özellikle bu illere atanmak isteyen hekimler için avantaj oluşturuyor bu kadrolar.
2. MSB kadrosu ile ilgili genel bilgilendirmeyi şöyle özetleyebiliriz:
MSB kadrolarına yerleştiğinizde askeri hekim olmayacaksınız. Askeri sivil hekim olarak görev yapacaksınız. Bağlı olacağınız kanun 657 sayılı devlet memurları kanunu olacak. Bu nokta sıkça soruluyor, tekrar belirtmek gerekirse; 926 sayılı TSK personeli kanununa tabi olmayacaksınız, bağlı olacağınız kanun 657 sayılı devlet memurları kanunu olacak. Yıllık izinleriniz, göreve başlangıçlarınız, istifalarınız hep 657 sayılı kanuna göre yapılacaktır.
Askeri revir ve sağlık merkezlerinde çalışan, 657 sayılı yasaya bağlı, sivil hekimler olacaksınız. Bu kadrolarda çalışırken askerliğinizi yapıyor olmayacaksınız. Kağıt üstünde bakıldığında herhangi bir DHY kadrosunda çalışan hekimden daha farklı olmuyorsunuz. Sadece çalıştığınız yerler Sağlık Bakanlığına bağlı olmuyor, çeşitli kuvvet komutanlıklarına bağlı yerler oluyor.
3. MSB kadroları DHY münhal kadroları listesinde bulunmaktadır. Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK), Hava Kuvvetleri Komutanlığı (HKK), Jandarma Komutanlığı (JK) kadroları listede bulunmaktadır.
Münhal kadrolardaki bu kadroların isimleri çok uzun ve birbirinden farklı şekillerde yazılabilmektedir. Her bir kuvvet komutanlığının ve diğer birimlerin kısaltmalarını içeren kadrolar yer almaktadır.
4. MSB kadrolarının karşısında bir adet devlet hastanesi adı yazmaktadır. Sağlık raporunda askeri şartlara uyumsuzluk varsa veya güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanırsa, MSB kadrolarının karşısında yer alan devlet hastanelerine kadronuz aktarılacaktır. Bu sayede olası hak kayıplarının önüne geçilmiş olacaktır.
Böyle bir durumda uzun bir süre beklemiş ve MSB kadrosuna başlayamamış oluyorsunuz. Kadronuz aynı il veya ilçedeki devlet hastanesine verilerek atama kaybı yaşamanız önlenmeye çalışılıyor.
5. Erkek adaylar için; MSB kadrosuna yerleştiğinizde askerlik hizmetinizi yapmış olmayacaksınız. Sizler o kadrolara DHY hizmetinizi tamamlamak için yerleştirileceksiniz. Askerliğiniz MSB kadrolarından ayrı olarak gerçekleştirilmek zorundadır.
Askeri revir ve sağlık merkezlerinde çalışan, 657 sayılı yasaya bağlı, sivil hekimler olacaksınız. Bu kadrolarda çalışırken askerliğinizi yapıyor olmayacaksınız. Kağıt üstünde bakıldığında herhangi bir DHY kadrosunda çalışan hekimden daha farklı olmuyorsunuz. Sadece çalıştığınız yerler Sağlık Bakanlığına bağlı olmuyor, çeşitli kuvvet komutanlıklarına bağlı yerler oluyor.
6. Bazı kadrolar sadece erkek adaylar içindir. Bu durum münhal kadrolar listesinde açıkça belirtilmektedir. Kadronun karşılığında “bu münhal yeri sadece erkek adaylar tercih edebilecektir” yazmıyorsa o kadroları kadın hekimler de tercih edebiliyor anlamına gelmektedir.
Burada şöyle bir karmaşa olabiliyor; karşısında “bu münhal yeri sadece erkek adaylar tercih edebilecektir” yazan kadrolara bazen kadın hekimler genel kura ile atanabiliyor. Böyle bir durumda bahse konu kadın hekim bu kadro yerinim karşısında yazılan devlet hastanesi kontenjanına atanmış gibi değerlendiriliyor ve oraya ataması yapılıyor.
7. MSB kadrolarında bakanlık kadrolarına göre daha uzun süren güvenlik soruşturması yapılmaktadır. Pandemi sürecinden önce güvenlik soruşturması süresi 3-9 ay kadar sürebilmekteydi. Pek çok hekim bu nedenle MSB kadrolarını yazmaktaydı. Bu bekleme süresinde TUS çalışıyorlardı veya TUS ile bir kadroya yerleşiyorlardı.
MSB kadrolarınım güvenlik soruşturması süresi atamadan atamaya değişiklik gösterebiliyor. Bazen nispeten kısa olarak 3 ay sürerken bazen 6 ayın üstünde bir zaman dilimini içerebiliyor.
Bu bekleme süresini avantaj olarak değerlendirip TUS’a hazırlanmak isteyen adaylar için MSB kadroları avantajlı olabilmektedir.
8. MSB kadrosuna atanan sivil hekimler için üniforma giyme zorunluluğu bulunmamaktadır. Sivil hekimler 657 sayılı kanundaki kılık kıyafet yönetmeliğine tabidir.
MSB kadrosundaki sivil hekimler bölükteki tüm kıdemlilere bağlı değildir. Bağlı olduğunuz kişiler bölük komutanı veya alay komutanıdır. Yüzbaşı, subay gibi rütbelerdeki kişiler size emredemez, emretmeye çalışması durumunda yerine getirmek zorunda değilsiniz. Rütbeli kişiler sizlerden sadece ricada bulunabilir. Amiriniz bölük komutanı veya alay komutanıdır.
9. Askeri lojmanlardan faydalanma avantajınız bulunmaktadır. Yerleşim için lojmanlarda kalan hekimler bulunmaktadır. Bu konunun detayını atandığınız kadro yerinde öğrenebilirsiniz.
İstifa ve müstafiliğin yaptırımları devlette çalışan diğer hekimlerle aynı. Çünkü sizler 657 sayılı yasaya tabi sivil MSB hekimleri olacaksınız. Bütün değerlendirmeler 657 sayılı yasa ışığında yapılmaktadır.
10. DHY ataması ile MSB kadrolarına atanan hekimler genellikle revir hekimliği yapmakta, basit seviyede tıbbi işlemleri gerçekleştirmektedir. İleri basamak sağlık hizmeti sunmamaktadır. İleri basamak sağlık hizmeti için sevk işlemleri gerçekleştirilmektedir.
MSB hekimleri genel olarak 08:00 – 17:00 arasında mesai yapmaktadır. Hafta sonu çalışması bulunmamaktadır. Mesai saatleri ve hafta sonu çalışma durumları atanacağınız birime göre değişiklik gösterebilmektedir. Bazı yerlerde hafta sonu çalışma durumu oluşabilmektedir.
MSB kadroları hakkında söylenebilecek çok fazla şey var. Hem MSB kadrolarını hem de diğer kadro türlerini 4 yazı içeriğinde paylaşıyor olacağız.
MSB kadroları ile ilgili içeriklerimiz şunlardır:
Askeri sivil hekim kadroları hakkındaki diğer içeriklerimiz için MSB Kadroları kategorisini ziyaret etmelisiniz. Diğer kadro türleri için Kadro Türleri başlıklı ana kategoriyi ziyaret etmelisiniz.
DoktorBun ekibi olarak bu yazıdaki amacımız; MSB’lerin özellikleri konusunda sizleri bilgilendirmekti. Her MSB kendi içinde farklı dinamiklere sahiptir, tercih edeceğiniz yerden bilgi almanız bu nedenle çok önemlidir.
DHY münhal listesinde bulunan her bir kadro türünü kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. En iyi kadro “size en uygun” kadrodur.
Kimileri için her ay boşluk oluşturmak avantajlıyken kimileri için TUS’a hazırlanamamak büyük dezavantajdır. Bu noktada her bir değerlendirmeyi bireysel olarak yapmalısınız.
MSB kadrosunu tercih etmeden önce mutlaka tercih edeceğiniz yerin MSB hekimleri ile iletişime geçmiş olmalısınız. İşleyiş açısından mutlaka bilgi edinin.
Yazımızın içeriğinde belirttiğimiz bir durumu tekrar hatırlatalım; bu yazıdaki bilgiler genelleme içermektedir, gideceğiniz kadrolarda çok farklı durumlarla karşılaşabilirsiniz.
Olabildiğince açık şekilde MSB kadrolarının özelliklerini paylaşmaya çalıştık. Daha fazla bilgi almak için bu kadrolarda çalışan hekimlerle iletişime geçebilirsiniz veya DoktorBun Forum üzerinden soru oluşturabilirsiniz.