Katılacağınız DHY atamasında münhal kadroların açıklanmasıyla beraber bazı kadro türlerinin olduğunu göreceksiniz. En fazla kontenjanı içermesi nedeniyle acil servis kadroları tüm listede ön plana çıkan kadro türü olacaktır.
Bu yazıda; hastane kadrolarında çalışacak hekimler için “acil servislerde görev ve işleyiş nasıldır” sorusunun detaylı yanıtı yer almaktadır.
Münhal kadrolar açıklandığında tüm kadro türleri arasında en büyük yoğunluğun acil servislere ayrıldığını fark edeceksiniz. Hemen her atamada acil servis kontenjanları toplam kontenjan sayısının yarısından fazlasını oluşturmaktadır.
Kontenjan yoğunluğunun bu denli yüksek olması DHY atamasında acil servis ile ilgili bilgilendirmeyi çok daha önemli hale getiriyor. Yazımız biraz uzun olacak, ayrıca üç yazıyı daha içerecek.
Acil servis ile ilgili diğer yazılarımız şunlardır:
DHY ataması münhal kadroları listesinde yer alan hastane kadroları hakkında hazırlamış olduğumuz Acil Servis | Nedir? Özellikleri Nelerdir? başlıklı yazımızı bu yazıdan önce okumanızı tavsiye ederiz.
Yazımızın bu bölümünde “hastane kadrolarında DHY hizmetini yapmak isteyen hekimlerin görev ve sorumlulukları” hakkında detaylı bilgilendirme içeriğini bulabilirsiniz.
Bilgi verdiğimiz bazı noktaların genelleme içerdiğini bilmelisiniz, genellemeye uymayan hastaneler tabii ki olabilir. Bu yazıdaki temel amacımız DHY tercihinde bulunurken hastane kadroları hakkında daha bilgili olmanızdır. Başlayalım.
1. İlçe devlet hastanesi, devlet hastanesi, şehir hastanesi veya eğitim araştırma hastanesi kadrolarına yerleştiğinizde büyük ihtimalle acilde görevlendirileceksiniz, yine de acil dışındaki bazı birimlerde de görevlendirilebilirsiniz.
Acil servis dışında çalıştırılabileceğiniz yerler şunlardır:
|
Aslında bir hastane kadrosuna atanmış olacağınız için bu tür birimlerde de çalışabilirsiniz. İhtimal dahilinde olduğunu bilmelisiniz. Hastane kadrolarının sadece acil servislerden ibaret olmadığını bilmelisiniz.
2. Ülkemizin dört bir tarafındaki acillerde 24 saatlik nöbet usulü çalışma planı benimsenmiştir. Tutacağınız nöbetlerin büyük bir bölümü 24 saatlik nöbetler olacaktır.
Acil servislerin büyük bölümünde 08:00’da nöbet değişimi yapılmaktadır. Gelen hekim ertesi gün aynı saatte nöbetini devrederek çıkabiliyor.
Bazı acil servislerde parçalı nöbetler de bulunmaktadır. Nöbetlerinizin bir kısmı 24 saatlik olurken bir kısmı 16 veya 8 saatlik nöbetlerden oluşabilmektedir.
3. Acil servis hekimleri bir aylık mesai kadar çalışmak zorundadırlar, fazlası ek mesaiye girmektedir. Her ay çalışmanız gereken saat miktarı değişiklik gösterebilir, bir örnek üzerinden açıklayalım:
|
Ortalama olarak her ay 7-8 nöbet tutma zorunluluğunuz olacak. Hekim sayısı yeterli bir acilde çalışacak olursanız nöbet sayınız bu kadar olacaktır.
4. Ülkemizdeki tüm acillerde dönem dönem yeterli hekim sayısı karşılanamaz. Bu durumda ilk planda yapılan şey, o acilde çalışan hekimlerin nöbet sayılarını arttırmak olacaktır.
Üstteki maddede normalde 7-8 nöbet ile mesainizi tamamladığını belirtmiştik ancak eksik hekim olması durumunda ek nöbetler yazılabilir. Nöbet sayınız 10-12’ye çıkabilir.
Sağlık Bakanlığı tarafından 128 saate kadar yapılan ek mesailerin ödemesi yapılmakta, fazlası yapılmamakta. Bu nedenle hemen hiçbir kurum mesainin üzerine yazdığı nöbet sayısında 128 saati geçirmek istemez.
5. İlk maddede açıkladığımız üzere; hastane kadrosuna yerleşirseniz büyük ihtimalle acillerde çalışacaksınız. Acil dışında da çalışma ihtimaliniz olabilir.
Atandığınız hastanede acil servis dışında da istihdam edilebilirsiniz. Evde sağlık hizmetleri, diyaliz üniteleri, servisler, yoğun bakım, çocuk aciller ve COVID poliklinikleri diğer çalışabileceğiniz yerlerdir.
Hastane kadrolarındaki diğer birimlerde mesai saatleri değişkenli gösterebilir. Bir kısmı sadece mesai usulü çalışma (08:00 – 17:00) yapmayı gerektirir. Detayları ancak kadronuzun olacağı hastaneden öğrenebilirsiniz.
6. Acil servislerde çalışan pratisyen hekimler ilk elden sağlık hizmetleri verirler. Acil sıfatına sahip hastalarla ilgilenirler. (Her ne kadar acillere başvuran hastaların %95’i acil olmasa da.) Temel göreviniz acil sağlık hizmeti vermektir.
Pek çok hastane yeni atanan pratisyen hekimlere oryantasyon olması açısında süre tanır, refakat nöbetleri tutturur. Kimi yerler refakat nöbetlerinde gevşek davranır, siz davranmayın, öğrenmeye çalışın.
Gittiğiniz kurumda yeterli hekim varsa mutlaka en az birkaç tane olacak şekilde refakat nöbeti tutmaya çalışın. Bu sayede alışma sürecini yükümlülük altına girmeden tamamlarsınız, sonrasında kendi primer nöbetlerinizi tutarsınız.
7. Gideceğiniz hastanede yetişkin acil, çocuk acil, travma alanı, yeşil alan ve kırmızı alanlar olabilir. Bu birimlere ayrı ayrı hekim görevlendirmesi yapılabilir. Küçük hastanelerde ise tüm bu bölümlere tek hekim bakabilmektedir.
İlçe devlet hastanelerinde (küçük olanlarda) acil servislerde acil uzmanı bulunmaz. Büyük acil servislerde acil uzmanları bulunur, genelde kırmızı alanı yönetirler.
8. Bazı büyük hastanelerde çocuk acil bölümleri ayrılmış olabilir, sadece çocuk hastaya bakılan bu bölümlerde nöbetlerinizin bazılarını tutabilirsiniz.
Bazı hastaların sevklerinde “hekimli hasta sevkleri” olabilir. Ambulans ile il içi ya da il dışı sevklerde görev almanız gerekebilir.
9. Maaş konusu hastaneler açısından büyük değişiklik göstermektedir, bu nedenle tercih edeceğiniz hastaneden direkt bilgi almanız önemlidir.
Hastane hekimlerinin ortalama maaş tutarı 6.500 TL ile 10.000+ TL aralığındadır. Maaş + sabit döner ödemesi sabittir ve 6.500 civarında bir karşılığı vardır.
Çalışacağınız hastanelerde şu durumlardan da kazanç elde ediliyor olabilir:
|
Ek ödemelerle normal tutardan daha fazla kazanan acil hekimleri olabilmektedir. Maaş miktarı hastaneden hastaneye çok büyük değişiklikler gösterebilmektedir.
10. Acil servislere her biriniz internlik yılınızdan aşinasınızdır. Ne ile karşılaşacağınızı az çok biliyorsunuz. Bu nedenle iç işleyiş kısımları hakkında bilgilendirme yapmayacağınız.
Her hastanenin kendi dinamikleri vardır, acilde yapacağınız iş benzerlik gösterse de bunu hangi şartlar altında yapacağınız büyük oranda fark edecektir.
Hastanelerin çalışma şartları çok farklı olabilmektedir. Gerçekten çok iyi çalışma şartları olan yerler olduğu gibi, oldukça zorlayıcı ve yorucu yerler de mevcuttur. Tercih edeceğiniz hastanede çalışan hekimden bilgi almanız bu nedenle çok önemli olacaktır, göz ardı etmeyiniz.
Acil kadroları hakkında söylenebilecek çok fazla şey var. Hem acil kadrolarını hem de diğer kadro türlerini 4 yazı içeriğinde paylaşıyor olacağız.
Acil servis kadroları ile ilgili içeriklerimiz şunlardır:
Acil servis hakkındaki diğer içeriklerimiz için Acil Servis Kadroları kategorisini ziyaret etmelisiniz. Diğer kadro türleri için Kadro Türleri başlıklı ana kategoriyi ziyaret etmelisiniz.
DoktorBun ekibi olarak bu yazıdaki amacımız; acil servislerin özellikleri konusunda sizleri bilgilendirmekti. Her acil servis kendi içinde farklı dinamiklere sahiptir, tercih edeceğiniz yerden bilgi almanız bu nedenle çok önemlidir.
DHY münhal listesinde bulunan her bir kadro türünü kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. En iyi kadro “size en uygun” kadrodur.
Kimileri için her ay boşluk oluşturmak avantajlıyken kimileri için TUS’a hazırlanamamak büyük dezavantajdır. Bu noktada her bir değerlendirmeyi bireysel olarak yapmalısınız.
Acil servis kadrosunu tercih etmeden önce mutlaka tercih edeceğiniz yerin acil hekimleri ile iletişime geçmiş olmalısınız. İşleyiş açısından mutlaka bilgi edinin.
Yazımızın içeriğinde belirttiğimiz bir durumu tekrar hatırlatalım; bu yazıdaki bilgiler genelleme içermektedir, gideceğiniz kadrolarda çok farklı durumlarla karşılaşabilirsiniz.
Olabildiğince açık şekilde hastane kadrolarının özelliklerini paylaşmaya çalıştık. Daha fazla bilgi almak için bu kadrolarda çalışan hekimlerle iletişime geçebilirsiniz veya DoktorBun Forum üzerinden soru oluşturabilirsiniz.