Olabildiğince açık şekilde MSB kadrolarının özelliklerini paylaşmaya çalıştık. Daha fazla bilgi almak için bu kadrolarda çalışan hekimlerle iletişime geçebilirsiniz veya DoktorBun Forum üzerinden soru oluşturabilirsiniz.
Katılacağınız DHY atamasında münhal kadroların açıklanmasıyla beraber bazı kadro türlerinin olduğunu göreceksiniz. Pek çok şehirde askeri isimli kadroların açıldığını görebilirsiniz.
Bu yazıda; MSB kadrolarının öne çıkan bazı avantajlarını açıklamaya çalışacağız. MSB kadrosu tercih etmek için motivasyon elde etmek istiyorsanız bu yazıyı okumalısınız.
Münhal kadrolar açıklandığında birbirinden farklı kadro çeşitlerinin olduğunu göreceksiniz. Açılan kontenjanların bir kısmının askeri isimli kadrolar adıyla açıldığını ve hekim alacağını fark edeceksiniz.
Zaman zaman fazlaca hekim alınan bu kadrolar ile ilgili çok fazla bilgi kaynağı bulunmamaktadır. Farklı isimlerle açılan tüm bu kadroları MSB adı altında detaylandırmaya çalışacağız.
Hakkında bilinenden çok bilinmeyen olan askeri sivil hekim kadroları için detaylı bilgilendirmeleri hazırladığımız içeriklerde bulabileceksiniz. Yazımız biraz uzun olacak, ayrıca üç yazıyı yazı daha içerecek.
MSB ile ilgili diğer yazılarımız şunlardır:
DHY ataması münhal kadroları listesinde yer alan İSM kadroları hakkında hazırlamış olduğumuz MSB | Nedir? Özellikleri Nelerdir? ve MSB | Görevler Ve İşleyiş Nasıldır? başlıklı yazılarımızı bu yazıdan önce okumanızı tavsiye ederiz.
Yazımızın bu bölümünde “MSB kadrolarının avantajlarını” listeleyeceğiz. Her bir kadro tipinin kendine has avantajları bulunmakta, biraz iyimser bir yazı olarak da değerlendirebilirsiniz bu yazılarımızı.
Bilgi verdiğimiz bazı noktaların genelleme içerdiğini bilmelisiniz, genellemeye uymayan MSB’ler tabii ki olabilir. Bu yazıdaki temel amacımız DHY tercihinde bulunurken İSM kadrolarının görece avantajlarınızı sizlerle paylaşmaktır. Başlayalım.
1. MSB kadrolarında çalışan hekimler 08:00 – 17:00 saatleri arasında çalışırlar, hafta içi mesai saatlerinde çalışırlar. Bu durum tercihe göre avantaj olarak değerlendirilebilir.
Nöbet tutmak istemeyen, gece çalışmak istemeyen, sabit bir çalışma şablonu isteyen hekimler için MSB’lerdeki çalışma şekli avantaj olarak değerlendirilebilir.
2. Sabit mesai ile çalışmanın getirdiği avantaj sabit bir hayat düzenidir. Aslında bu durum çalışma hayatından ziyade TUS çalışmak için gereklidir. Her gün mesai sonrasında ve hafta sonlarında rahatlıkla TUS’a hazırlanılabilir.
Nöbet usulü çalışılan yerlerde ister istemez nöbet günlerinde TUS hazırlığından uzaklaşılmaktadır. Mesai usulü çalışırken bu durum pek yaşanmaz.
3. MSB kadrolarındaki hekimler primer olarak hekimlik yaparlar ancak çok fazla acil durumla karşılaşmazlar. Görevleri birinci basamak sağlık hizmeti ile sınırlıdır çoğu zaman.
Daha ileri basamak hizmet alması gereken askeri personelleri üst basamaklara sevkederler.
MSB hekimler bu özelliği ile hem hekimlik yaparlar hem de acil durumlarla uğraşmazlar. Her iki taraftan da biraz alınan bir özellik.
4. MSB kadrolarının en büyük avantajlarından biri TUS’a hazırlanmak için size imkan sağlamasıdır. Bunu birkaç özelliği ile sağlayabilmektedir:
Çoğu yerde işler öğlene kalmadan bitmekte, bu sayede günün geri kalan bölümünde TUS çalışılabilmektedir.
5. MSB kadrolarını tercih eden hekimlerin büyük bir bölümü uzun süren güvenlik soruşturmaları nedeniyle tercih ederler. Buradaki amaç göreve başlama durumunu olabildiğince geciktirmek ve bu aradaki sürede TUS’a hazırlanmaktır.
Güvenlik soruşturması uzun sürerse TUS çalışmak için bolca zamanınız olacaktır. Eğer ilk TUS’unuzda direkt olarak bir kadroyu kazanıyorsanız DHY yerine gitmeden asistanlığa başlama ihtimali ortaya çıkabilmektedir.
6. Acil servislerdeki stresli durumlar çoğu zaman yaşanmıyor. Primer tıbbi basamakları uygulamaktan sorumlusunuz, daha fazlası için sevk etmelisiniz.
Acil servislere göre iş yükü daha az. Daha az yorulacağınız anlamına geliyor. (Büyük bölüklerde çalışanlar için geçerli değil bu durum.)
7. MSB kadrolarını yazan hekimlrin çoğu zaman amacı şu oluyor; bir taraftan nispeten düşük de olsa para kazanmak, istifa etmeden veya müstafi kalmadan TUS çalışmak, TUS’u kazandıktan sonra istifa veya müstafiliğin yaptırımlarına maruz kalmadan EAH/SBA kadrolarını yazabilmek.
MSB kadroları hakkında söylenebilecek çok fazla şey var. Hem MSB kadrolarını hem de diğer kadro türlerini 4 yazı içeriğinde paylaşıyor olacağız.
MSB kadroları ile ilgili içeriklerimiz şunlardır:
Askeri sivil hekim kadroları hakkındaki diğer içeriklerimiz için MSB Kadroları kategorisini ziyaret etmelisiniz. Diğer kadro türleri için Kadro Türleri başlıklı ana kategoriyi ziyaret etmelisiniz.
DoktorBun ekibi olarak bu yazıdaki amacımız; MSB’lerin özellikleri konusunda sizleri bilgilendirmekti. Her MSB kendi içinde farklı dinamiklere sahiptir, tercih edeceğiniz yerden bilgi almanız bu nedenle çok önemlidir.
DHY münhal listesinde bulunan her bir kadro türünü kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. En iyi kadro “size en uygun” kadrodur.
Kimileri için her ay boşluk oluşturmak avantajlıyken kimileri için TUS’a hazırlanamamak büyük dezavantajdır. Bu noktada her bir değerlendirmeyi bireysel olarak yapmalısınız.
MSB kadrosunu tercih etmeden önce mutlaka tercih edeceğiniz yerin MSB hekimleri ile iletişime geçmiş olmalısınız. İşleyiş açısından mutlaka bilgi edinin.
Yazımızın içeriğinde belirttiğimiz bir durumu tekrar hatırlatalım; bu yazıdaki bilgiler genelleme içermektedir, gideceğiniz kadrolarda çok farklı durumlarla karşılaşabilirsiniz.
Olabildiğince açık şekilde MSB kadrolarının özelliklerini paylaşmaya çalıştık. Daha fazla bilgi almak için bu kadrolarda çalışan hekimlerle iletişime geçebilirsiniz veya DoktorBun Forum üzerinden soru oluşturabilirsiniz.