Her bir DHY ataması döneminde mazeret başvuruları alınır. Mazeret başvuruları iki çeşittir; eş mazereti ve sağlık mazereti.
Bu yazıda DHY ataması döneminde başvuracağınız eş durumu mazereti ile ilgi tüm detayları içermektedir. Yazı içerisinde eş durumu mazeretinin nasıl yapılacağını bulabilirsiniz.
Her bir DHY döneminde o DHY kurasına katılacak hekimler için mazeret başvuruları alınır. Eş durumu mazereti de başvuru konularından biridir.
Gireceğiniz DHY atamasında eş durumu mazereti ile başvuru yapabilir, kabul edilmesi durumunda eşinizin çalıştığı/ikamet ettiği il/ilçe sınırları içerisinde açılacak DHY kadrolarından birinde DHY görevinizi tamamlayabilirsiniz.
Katılacağınız DHY atamasının ilan metninin yayınlandığı gün, kuraya katılacak pratisyen ve uzman hekim listesi ile birlikte kura takvimi açıklanıyor. (bkz: DHY Takviminin İlerleyişi Nasıldır?)
Kura takvimi içerisinde ilk olarak başlayan süreç mazeret başvurularıdır. İlan metninin yayınlandığı gün mazeret ataması başvuruları da başlıyor.
Eş durumu başvurularını belirtilen günler arasında yapmalısınız. Başvuru süresi ara atamalar için ortalama olarak 3 günken, büyük atamada (ağustos) 3-7 gündür. |
Eş durumu başvuruları kendi içerisinde bazı başlıklara ayrılıyor, eşin çalışma yerine ve statüsüne göre başvuru için istenen belgeler değişiklik gösteriyor. Yazımızın bir sonraki alt başlığında detayları bulabilirsiniz.
Eş durumu başvuruları çeşitli basamaklardan meydana geliyor. Süreç şu basamakları içeriyor:
Eş durumu başvurusunda yüklenecek belgeler hakkında detayları hemen alt bölümde bulabilirsiniz.
Eş durumu mazereti başvurusunu PBS (personel bilgi sistemi) üzerinden yapacaksınız. DHY ilan metninde sağlık mazereti başvurularında eklenmesi gereken belgeler açıkça belirtilmiştir.
İstenen belgeler mazeret eş olarak gösterilecek kişinin çalışma yerine ve statüsüne göre değişiklikler gösteriyor.
Eşi Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında görev yapanlar;
|
Eşiniz DHY ile bir yerde çalışıyorsa veya Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışıyorsa (ebe, hemşire vs.) bu madde sizin için geçerlidir. Eklemeniz gereken belge; eşinizin çalıştığı yerden alacağı onaylı görev yeri belgesidir.
Eşi başasistan veya asistan olanlar;
|
Eşiniz asistansa veya başasistansa bu madde sizin için geçerlidir. Eklemeniz gereken belge; eşinizin çalıştığı yerden alacağı eğitime başlama ve bitiş tarihi ile kalan eğitim sürelerini gösterir fakülte sekreteri veya ilgili başhekimlik onaylı görev yeri belgesidir.
Eşi diğer kurumlarda görev yapanlar;
|
Eşiniz asistan değilse veya Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmıyorsa bu madde sizin için geçerlidir. Eklemeniz gereken belge; eşinizin çalışmakta olduğu kurumdan alınacak (istihdam şekli, unvan, hizmet süresi, statüsü, kazanılmış hak aylığı derece ve kademesi ile eğitim durumunu gösterir) resmi başlıklı, tarih ve sayılı onaylı görev yeri belgesi ve hizmet cetveli belgesidir.
Bu bilgiler tek bir belgede yer alabileceği gibi birkaç sayfada da açıklanabilir. Personel işlemleri ile ilgilenen personeller genellikle bu konuda bilgili olurlar.
Normalde eklemeniz gerek belgeler yukarıda açıkladığım kadar, yani sadece bir adet çalışma yeri belgesi. Sadece eşinizin çalışma statüsüne göre değişiklik gösteriyor çalışma yeri belgesi.
Eş durumu başvurusunda not olarak düşülen şöyle bir madde var:
Evli olunduğuna dair belge MERNİS üzerinden komisyon tarafından alınacaktır. Ancak PBS başvurusu esnasında evli oldukları MERNİS kayıtlarından tespit edilemeyenlerin noter onaylı evlenme cüzdanı örneğini sisteme yüklemeleri gerekmektedir. |
Eş durumu başvurusuna başvuracak çiftlerin bazılarının resmi nikah tarihi eş durumu başvuru tarihinden hemen öncesi olabiliyor. Bu durumda resmi nikah işleminin MERNİS’e işlenmesi gecikebilir. (genelde bir hafta içinde sisteme yansıyor)
Eğer yeni resmi nikah yaptıysanız ve hemen ertesine eş durumu başvurusu yapacaksanız (MERNİS’e evlilik durumu yansımamışsa) PBS sistemine evlenme cüzdanı örneğini yüklemelisiniz.
Bu durum uzun süredir evli olan ve yeni evli olsalar da MERNİS üzerinden evlilik kaydına ulaşılan kişiler için geçerli değildir, bu kişilerin evlenme cüzdanı örneğini yüklemesine gerek yoktur.
Mazeret başvurusundan bulunan adayların gönderdiği belgeler bakanlıktaki bir komisyon tarafından değerlendirilmektedir. Değerlendirme sonucuna göre kabul veya ret sonucu verilmektedir.
Değerlendirme sonucunda eş durumu mazereti başvurusu kabul edilen adaylar kendileri için açılan ilgili ildeki mazeret kontenjanları arasından tercih belirtebilmektedir.
Eş durumu mazeretiniz kabul edildiyse genel atama münhallerinden tercih veremezsiniz. Sadece mazeret münhallerinde tercih verebileceğiniz şekilde açılan kontenjanlar arasından tercih verebilirsiniz.
Eş durumu mazereti başvurunuz kabul edilmeyebilir. (neden kabul edilmediği önceki yıllarda mazeret sonuçları listesinde açıklanırken son DHY atamalarında sadece “ret” olarak belirtiliyor)
Mazeretiniz kabul edilmezse genel DHY münhal kadroları arasından tercih verebileceksiniz.
DHY ataması sürecinde eş durumu başvurularının detayları bunlardan ibarettir. Yanıt bulamadığınız noktaları DoktorBun forumda yer alan şu başlık üzerinden sorabilirsiniz.